Főoldal
Ajánlatkérés
Ajánlatok megtekintése
Tanár keresése
Tanfolyam keresése
Regisztráció (tanár)
Regisztráció (intézmény)
Hírek
Akciók
Képzőhelyek
Segédletek
Fórum
FELHASZNÁLÓNÉV:
JELSZÓ:
Elfelejtett jelszó?
Henye rovat
Szórakozás
Vicckosár
Galéria
Diáksarok
Ajánljuk
Pályázatok
Bemutatkozunk
Archívum
Linkek
Jogi nyilatkozat
Drágakövek

A DRÁGAKŐ

Az emberek a történelem során mindig és mindenütt ösztönösen gyűjtötték a szép és értékes dolgokat, így a köveket, a kagylókat, a zafírt, hogy díszítsék vele környezetüket és magukat.


A drágakövek olyan ásványok, amelyek megmunkálhatók és díszítésre alkalmasak. Lényeg, hogy szépek, ritkák és ellenállóak legyenek. Egy-egy ékszer egy vagy több csiszolt, fényezet drágakövet tartalmaz, többnyire nemesfémbe foglalva.


Nemesfém: arany, ezüst és a platina. Ezek valójában nem drágakövek, de nagyon tetszetősek, és könnyen megmunkálhatók. Ezekből készülnek a drágakövek foglalatai, de megvan saját belső értékük is. A platina a legritkább és a legértékesebb.


A több mint 3000 ásvány közül általában csak mintegy 50-et használnak drágakőnek. A többit a különlegességek gyűjtőinek megcsiszolják ugyan, de többnyire nem alkalmasak viselésre, mert túl puhák és könnyen karcolódnak.


Az ásványi eredetű drágakövek kőzetekben, vagy azokból származó hordalékban találhatók. Magukat a kőzeteket egy vagy többféle ásvány építi fel és három típusba sorolhatók.


A háromféle kőzet – a vulkáni, az üledékes és a metamorf – keletkezése folyamatos, legjobban a kőzetképződés folyamatával írható le.

A drágakő minőségű ásványok ezeknek a kőzeteknek a belsejében mélyen betemetve vagy a Föl felszínén, könnyen hozzáférhetően találhatók.

Másokat – amelyeket az erózió az anyakőzettől elválasztott – a folyók a tavakba vagy a tengerekbe szállították.

LEGÉRTÉKESEBB DRÁGAKÖVEK.


a gyémánt
a rubin
a zafír
a smaragd
a gyöngy.A 12 LEGFONTOSABB DRÁGAKŐ

a gyémánt
a rubin
a zafír
a smaragd
az akvamarin
a krizoberill
a topáz
a turmalin
a peridot
a gránát
a gyöngy
az opál.
NÉV:
E-MAIL CÍM:

Jan-26 02:04
Dec-02 20:45
Dec-02 20:44
Dec-02 20:43
Dec-02 20:38