Főoldal
Ajánlatkérés
Ajánlatok megtekintése
Tanár keresése
Tanfolyam keresése
Regisztráció (tanár)
Regisztráció (intézmény)
Hírek
Akciók
Képzőhelyek
Segédletek
Fórum
FELHASZNÁLÓNÉV:
JELSZÓ:
Elfelejtett jelszó?
Henye rovat
Szórakozás
Vicckosár
Galéria
Diáksarok
Ajánljuk
Pályázatok
Bemutatkozunk
Archívum
Linkek
Jogi nyilatkozat
GYIK

 

Belépési és regisztrációs tudnivalók

Miért nem tudok belépni?
Regisztráltad magad? Előfordulhat, hogy a fórum látogatása regisztrációhoz kötött. Ki lettél tiltva a Fórumról? (ebben az esetben egy üzenet jelenik meg) Lépj kapcsolatba a Webmesterrel, vagy az Adminisztrátorral, hogy miért tiltottak le. Ha regisztrálva vagy, és nem vagy kitiltva az oldalról, akkor ellenőrizd, hogy nem gépelted-e el a nevet, vagy a jelszót. Ellenőrizd kétszer is, mivel legtöbbször ez a hiba. Ha a hiba még mindig fennáll, akkor lépj kapcsolatba az Adminisztrátorral, megadva a hiba pontos okát.

Miért kell regisztrálnom magam?
A regisztráció nem kötelező, ez az Adminisztrátoron múlik, hogy szükségessé teszi-e. A regisztrált felhasználók több szolgáltatáshoz jutnak, melyek nem érhetőek el a vendégeknek, mint például egyéni avatar képek, privát üzenet küldése, email küldés, csoporttagságok, stb. Pusztán néhány perc a regisztráció, mely megéri a több funkció érdekében.

Miért lép ki automatikusan a rendszerből?
Amennyiben a belépésnél nem jelölted be az Automatikus belépés opciót, akkor csak egy meghatározott ideig lát a rendszer, mint aktív felhasználó. Ez megakadályozza, hogy illetéktelenek férjenek hozzá az azonosítódhoz, vagy hogy a nevedben írjanak a Fórumba. Nem ajánlott az Automatikus belépés használata ha nyilvános helyről használod a Fórumot, mint például könyvtár, internet kávézó, stb.

Hogyan tudom megakadályozni, hogy mások lássák mikor vagyok épp jelen a Fórumon?
A profilban beállítható egy opció, mellyel ez letiltható: Jelenlét elrejtése. Ha ezt bekapcsolod, akkor csak az Adminisztrátor, vagy saját magad fogod látni, hogy jelen vagy-e. A bekapcsolásával rejtett felhasználónak számítasz.

Elfelejtettem a jelszavamat!
Semmi pánik! A jelszót nem lehet utólag kideríteni, de lehet újat készíttetni. Ehhez menj vissza a Belépés oldalra, kattints az Elfelejtettem a jelszót linkre, kövesd az utasításokat, és rövid időn belül újra be tudsz lépni a Fórumba.

Regisztráltam magam, de mégsem tudok belépni!
Először ellenőrizd, hogy helyes nevet, és jelszót adtál-e meg. Ha ez rendben van, akkor két dolog miatt nem tudsz belépni. Az egyik, hogy néhány fórumon előbb aktiválni kell a regisztrációt, hogy be tudj lépni. Ezt vagy neked, vagy az Adminisztrátornak kell megtennie, még az első belépés előtt. A regisztráció végén megtudhatod, hogy szükséges-e aktiválnod a regisztrációt. Az aktiválás lehet emailen keresztüli: ekkor ellenőrizd a regisztrációnál megadott email-címedet, és kövesd a benne lévő utasításokat. Az aktivációra azért van szükség, hogy megakadályozzuk a Fórum névtelenségével visszaélő felhasználókat. Ha biztos vagy benne, hogy érvényes email-címet adtál meg, és belátható időn belül nem kaptál emailt, akkor lépj kapcsolatba az Adminisztrátorr

Régebben regisztráltam magam, de egy ideje nem tudok belépni?!
Ennek az a leggyakoribb oka, hogy hibás nevet, vagy jelszót adtál meg (ellenőrizd az emailt, amit regisztrálásnál kaptál), vagy mert az Adminisztrátor valami oknál fogva törölte az azonosítódat. Lehet hogy már regisztrálva vagy, de még semmihez sem szóltál hozzá? A Fórum bizonyos időközönként törli azokat a felhasználókat, akik régóta nem szóltak hozzá egy témához sem. Regisztráld újra magad, és kapcsolódj be a beszélgetésekbe.

 

Felhasználói beállítások

Hogyan változtathatom meg a beállításaimat?
Amennyiben regisztrált felhasználó vagy, a beállításaidat a Profil menüpontra kattintva érheted el. Ez általában az oldal tetején található, de nem minden esetben - függ a használatban lévő sablontól.

A dátum és/vagy időbeállítás nem pontos!
Az idő helyesen jelenik meg, ha helyes időzóna van beállítva (Magyarország a "GMT +1" zónába tartozik). Ezt a szolgáltatást csak regisztrált felhasználók vehetik igénybe.

Megváltoztattam az időzónát, de még mindig pontatlan az idő!
Ha biztosan a helyes időzóna van beállítva, akkor feltehetőleg azért nem pontos, mivel probléma lehet a kétfajta időszámítás. Jelenleg a fórum motorja nem támogatja a téli-nyári időszámítás változásának követését, így fordulhat elő a +-1 óra eltérés a pontos időhöz képest. Ezt orvosolhatod, ha télen GMT+1-es időzónát, míg nyáron GMT+2-es időzónát állítasz be a profilodban.

A használni kívánt nyelv nincs a listában!
Ennek az az oka, hogy az Adminisztrátor nem telepített más nyelvet a Fórumhoz, vagy mert a Fórumhoz nincsen fordítás a kívánt nyelven. Kérd meg az Adminisztrátort, hogy telepítse a nyelvet a Fórumhoz, vagy ha ilyen nem létezik, nyugodtan készítsd el a fordítást. További információért keresd fel a phpBB Csoport weboldalát (a link az oldal alján található).

Hogyan jeleníthetek meg egy képet a nevem alatt?
A felhasználói név alatt két kép található. Az egyik a rangot mutatja (ezek általában csillagok, vagy egyéb sorminta, melyek a hozzászólások számának függvényében változnak). Ez alatt van egy nagyobb kép, melyet avatarnak nevezünk. Az avatar egy egyedi és személyes kép, mely más és más a legtöbb felhasználónak. A Fórum Adminisztrátorától függ, hogy lehetőség van-e avatar megjelenítésére. Ha nem tudsz avatart használni, akkor az Adminisztrátor letiltotta ezt a lehetőséget.

Hogyan tudom megváltoztatni a rangom?
Általában a felhasználók nem változtathatják meg közvetlenül a rangot, mivel ez a hozzászólások számától függ. Minél több hozzászólást írsz, annál nagyobb lesz a rangod. A rang általában a felhasználónév alatt látható a témákban. Léteznek speciális rangok, mint például "Adminsztrátor", vagy "Moderátor". Lehetőleg ne szólj hozzá feleslegesen a témákhoz csak mert a rangodat szeretnéd növelni: az Adminisztrátornak és a Moderátoroknak bármikor lehetősége van lefokozni a rangod, ha úgy látják jónak.

Miért kell bejelentkezni az emailküldéshez?
A Fórumon keresztüli emailküldés csak regisztrált felhasználók számára lehetséges. Ez a névtelen emberek nem kívánt levelezésének elkerülésére van.


Hozzászólással kapcsolatos kérdések

Hogyan szólhatok hozzá a fórumokhoz?
Egyszerű, csak a megfelelő gombra kell kattintanod, mely vagy a fórumban található, vagy a témában. Ha a fórumban egy új hozzászólást készítesz, akkor egy címet is adj meg a témának. Ha egy már megnyitott témában írsz egy új hozzászólást, akkor nem kötelező címet megadni. Hozzászólás küldéséhez lehet, hogy előbb regisztrálnod kell magad. A fórum vagy a téma alján találhatóak meg a jogosultságaid (Új témát nyithat, Szavazhat, stb.)

Hogyan szerkeszthetek vagy törölhetek egy hozzászólást?
Csak abban az esetben módosíthatsz vagy törölhetsz egy hozzászólást, ha azt te készítetted, vagy ha Moderátor, vagy a Fórum adminisztrátora vagy. A Szerkeszt gombra kattintva tudsz módosítani egy hozzászólást. Ha valaki már válaszolt a hozzászólásodra, abban az esetben egy rövid megjegyzést találsz, hogy az hányszor lett már módosítva. Ez nem jelenik meg, ha még senki sem válaszolt a hozzászólásra, vagy ha a Moderátorok vagy az Adminisztrátor szerkesztette át.

Hogyan csatolhatom az aláírásom a hozzászóláshoz?
A csatoláshoz először el kell készítened az aláírást, ezt a profilodban teheted meg. Utána a hozzászólásban be kell kapcsolni az Aláírás hozzáadását. Az aláírás automatikusan is hozzáadható minden hozzászóláshoz, ez szintén a profilban kapcsolható be (ha ez be van kapcsolva, ettől függetlenül hozzászólásonként még kikapcsolható).

Hogyan készíthetek szavazást?
A szavazás készítése egyszerű, amikor egy új témát nyitsz, akkor ezzel együtt egy szavazást is indíthatsz. A szavazás természetesen opcionális, nem kötelező a témanyitáshoz. Szavazást úgy is készíthetsz, ha hozzászólásban a Szerkesztre kattintasz (a módosításhoz terrészetesen megfelelő jogokkal kell rendelkezned), és a Szavazás hozzáadása linkre kattintassz. Megadhatsz egy címet a szavazásnak, és legalább két választási lehetőséget írj be (több lehetőség beírásához kattints a Hozzáadás gombra. Ezenkívül időlimitet is megadhatsz a szavazáshoz, mellyel megadható, hogy hány napig legyen érvényes a szavazás. A választási lehetőségek maximális száma meg van határozva, melyet az Adminisztrátor határoz meg.

Hogyan szerkeszthetek vagy törölhetek egy szavazást?
A hozzászólásokhoz hasonlóan a szavazásokat is csak a szavazás készítője, egy Moderátor, vagy az Adminisztrátor szerkesztheti. Egy szavazás módosításához menj a téma első hozzászólásához (általában ehhez tartozik a szavazás), és kattints a Szerkeszt gombra. Ha senki sem szavazott az adott témában, akkor a készítője törölheti a szavazást; ha már szavaztak, akkor csak egy Moderátor vagy az Adminisztrátor módosíthatja vagy törölheti.

Miért nem férek hozzá egyes fórumokhoz?
Néhány fórum csak kiemelt felhasználók és/vagy csoportok számára hozzáférhető. A fórum megtekintéséhez, olvasásához, hozzászólás küldéséhez speciális engedély kell, amit vagy a fórum Moderátorától vagy az Adminisztrátortól kaphatsz meg.

Miért nem tudok szavazni?
Csak regisztrált felhasználók vehetnek részt a szavazásokban (a többszöri szavazás elkerülése végett). Amennyiben regisztrált felhasználó vagy de mégsem tudsz szavazni, akkor nincsen jogosultságod a szavazáshoz.


Formázás és téma típusok

Mi az a BBCode?
A BBCode egy speciális változata a HTML nyelvnek. A BBCode használatának engedélyezése a fórum Adminisztrátorától függ, de neked is lehetőséged van arra, hogy a hozzászólásaidban ki-, vagy bekapcsold a BBCode-t. A BBCode hasonló felépítésű, mint a HTML, kivéve hogy a tagek nem kacsacsőrök között (< és >), hanem szögletes zárójelben "[" "]" vannak; amellett lehetőséget nyújt a szövegeket szebben, jobban, tagoltabban megjeleníteni. A használatban lévő sablontól függ, hogy pontosan hol található a BBCode panel, melyről könnyedén és gyorsan be lehet illeszteni a tageket a szövegbe. Fontos, hogy mindig ügyeljünk a tagek lezárására. Egy részletesebb leírás található még a BBCode Gy.I.K-ben, melyet a hozzászólás készítésénél találsz meg.

Használhatok HTML-t kódot?
Ez az Adminisztrátortól függ, ő határozza meg hogy lehet-e használni vagy nem. Ha engedélyezte a használatát, akkor is csak valószínűleg néhány tag fog működni. Ennek biztonsági okai vannak; megakadályozza hogy a felhasználók akár véletlenül akár szándékosan megváltoztassák az oldal(ak) formátumát vagy kinézetét, vagy hogy egyéb problémát okozzanak. A HTML kódokat bárki letilthatja a hozzászólásában.

Mik az emotikonok?
Smiley-k vagy másnéven emotikonok kis grafikák, melyekkel érzéseket lehet kifejeztetni. Például a :) jelentése mosolygás, boldogság, a :( jelentése szomorúság. A használható emotikonok teljes listája megtalálhatók a hozzászólás készítésénél. Lehetőleg ne használj túl sok emotikont, mert nehezen lesz olvasható a hozzászólás.

Csatolhatok képeket a hozzászóláshoz?
Egy hozzászólásban képeket is meg lehet jeleníttetni, de ezt csak külső webcím megadásával. Jelenleg nincs lehetőség arra, hogy a Fórumra töltsd fel a képeket. A megjelenítéséhez egy publikus, az interneten elérhető képet kell megadni, például: http://www.akarmi.hu/kep.jpg. A saját gépen található képeket nem lehet megjeleníteni (kivéve ha fut egy webszerver a gépen), sem a védett oldalakon található képeket (például levélfiókokban: Hotmail, Yahoo, vagy jelszóval védett oldalakon, stb). A kép megjelenítéséhez használd a BBCode [img] tagjét, vagy a megfelelő HTML taget (amennyiben ez utóbbi engedélyezve van).

Mik azok a közlemények?
A közlemények gyakran fontos információkat tartalmaznak, érdemes ezeket minél hamarabb elolvasni. A közlemények az adott fórumban mindig az oldal tetején, az összes oldalon megtalálhatóak. Ahhoz, hogy valaki közleményt küldjön, megfelelő jogokkal kell rendelkeznie, melyet az Adminisztrátor állít be.

Mik azok a kiemelt témák?
A kiemelt témák a közlemények alatt jelennek meg, de csak a fórum első oldalán. Ezek általában elég fontos információkat tartalmaznak, ezért ajánlott az elolvasása. Hasonlóan a közleményekhez, az Adminisztrátor dönti el, hogy ki írhat kiemelt témát.

Mik azok a lezárt témák?
A témákat vagy a Moderátorok, vagy az Adminisztrátor zárhatja le. Az ilyen témákba nem lehet több hozzászólást vagy szavazatot küldeni. Egy téma lezárásának több oka lehet.

 

Felhasználói szintek és csoportok

Ki az Adminisztrátor?
Az Adminisztrátor a Fórum legmagasabb rangú és jogú felhasználója, ő üzemelteti, és tartja karban. Az egész Fórumhoz hozzáférhet, és módosíthatja, például jogosultságokat adhat, letilthat felhasználókat, csoportokat hozhat létre, Moderátori jogosultságokat adhat, stb. Ezenkívül bármely fórumot és témát moderálhatja. Az Adminisztrátor általában egy személy, de ez Fórumtól függ, van ahol többen rendelkeznek ilyen jogosultsággal.

Kik azok a Moderátorok?
A Moderátorok olyan különleges jogosultságokkal rendelkező felhasználók, akiknek az a feladata, hogy napról napra figyelemmel kövessék a fórumok működését. Jogukban áll bármely hozzászólás szerkesztése vagy törlése, ezenkívül lezárhatják, kinyithatják, áthelyezhetik, törölhetik vagy szétválaszthatják a témákat, amikben moderálhatnak. Általában az a dolguk, hogy eltávolítsák a témába nem illő hozzászólásokat, vagy a sértegető, támadó hangvételű anyagokat.

Mik azok a csoportok?
Az Adminisztrátor csoportokba rendezheti az azonos érdeklődési körű felhasználókat. Egy felhasználó több csoportba is tartozhat, és a csoportokhoz különböző hozzáférési jogok rendelhetőek. Ezzel könnyedén lehet például zártkörű fórumokat készíteni, vagy moderátori jogokat adni egyszerre több felhasználóknak.

Hogyan csatlakozhatok egy csoporthoz?
A csoportok megtekintéséhez kattints a lap tetején található Csoportok menüpontra. A link helye a használt sablontól függ. Nem minden csoport érhető el, lehetnek nyílt csoportok, zárt csoportok, vagy akár rejtett csoportok is. Ha csoport nyitott, akkor a megfelelő gombra kattintva el lehet küldeni a csatlakozási kérelmet. A csatlakozáshoz szükséges a csoport moderátorának jóváhagyása, megkérdezheti, hogy miért akarsz csatlakozni a csoportba. Ha a moderátor elutasítja a kérelmedet, akkor annak biztosan megvan az oka, így ne őt hibáztasd.

Hogyan lehetek csoport moderátor?
A csoportokat az Adminisztrátor készíti, így a hozzátartozó moderátori jogokat is ő adja ki. Ha saját csoportot akarsz indítani, akkor lépj kapcsolatba az Adminisztrátorral, például egy privát üzenet küldésével.


Privát üzenet

Nem tudok privát üzenetet küldeni!
Ennek négy oka lehet: 1. Nem regisztráltál. 2. Nem léptél be a Fórumra. 3. Az Adminisztrátor nem engedélyezte a Fórumon privát üzenet küldését. 4. Nem küldhetsz privát üzeneteket. Ha a legutolsó eset áll fenn, lépj kapcsolatba az Adminisztrátorral.

Folyamatosan kéretlen üzeneteket kapok!
A jövőben lehetőség lesz letiltani a nem kívánt privát üzeneteket. Egyelőre erre nincs lehetőség, ha kéretlen üzeneteket kapsz, értesítsd az Adminisztrátort, és ő megteszi a szükséges lépéseket.

Kéretlen vagy sértegető leveleket kapok valakitől a Fórumról!
Ezt sajnálattal halljuk, ebben az esetben a következő lépéseket tedd meg. Értesítsd az Adminisztrátort, és küldd el neki a kapott levelet, elsősorban a levél fejléce szükséges (mivel ez tartalmazza a feladó adatait). Az Adminisztrátor meg fogja tenni a szükséges lépéseket.


 

phpBB 2 kérdések

Kik készítették ezt a fórumot?
A szoftver tulajdonosa a phpBB Group. Ők foglalkoznak a kiadással, fejlesztéssel és a szerzői jogok is őket illeti meg. A szoftver a GNU General Public licensz alá tartozik. További részletek a weboldalon.

Ki készítette a magyar fordítást?
A magyar fordítást Andai Szilárd készítette. A fordítást frissíti és napra készen tartja Fodor Bertalan és a Magyar phpBB közösség. Ha valamilyen javaslatod lenne a fordítással kapcsolatban, azt nyugodtan írd le a Magyar phpBB közösség fórumába.

Miért nem érhető el az X szolgáltatás?
A szoftvert a phpBB Group készítette és licenszeli. Ha úgy gondolod, hogy újabb szolgáltatások, és opciók szükségesek a fórumba, akkor látogasd meg a phpbb.com weboldalt, ahol elmondhatod az ötleteidet, észrevételeidet. Ne küldj kéréseket a phpbb.com fórumába, a fejlesztők a www.sourceforge.net oldalon várják az ötleteket. Azonkívül olvasd át a Fórumot, mert lehet hogy az ötletet más már felvetette, és már folyamatban van a megvalósítása.

Ki az illetékes a Fórumon olvasható tartalommal kapcsolatban?
Elsősorban a Fórum adminisztrátorát kell felkeresni. Ha ez nem lehetséges, akkor a weboldal tulajdonosát (ezt kiderítheted egy ún. "whois" kereséssel). Ha a fórum egy ingyenes tárhelyen található, akkor azt a szolgáltatót értesítsd. A phpBB Group-nak semmilyen köze, hozzáférése vagy beleszólása nincs a Fórumon olvasható tartalomhoz, és nem is állnak kapcsolatban a szoftver üzemeltetőjével.

 

 

 

 

 

 

 

NÉV:
E-MAIL CÍM:

Jan-26 02:04
Dec-02 20:45
Dec-02 20:44
Dec-02 20:43
Dec-02 20:38