Főoldal
Ajánlatkérés
Ajánlatok megtekintése
Tanár keresése
Tanfolyam keresése
Regisztráció (tanár)
Regisztráció (intézmény)
Hírek
Akciók
Képzőhelyek
Segédletek
Fórum
FELHASZNÁLÓNÉV:
JELSZÓ:
Elfelejtett jelszó?
Henye rovat
Szórakozás
Vicckosár
Galéria
Diáksarok
Ajánljuk
Pályázatok
Bemutatkozunk
Archívum
Linkek
Jogi nyilatkozat
Érettségi el?tt

Az utolsó középiskolai év vége: fókuszban a tanulás

A középiskola következő hónapjai kicsiben hasonlítanak arra, amit az egyetemek, főiskolák kurzusain félévenként meg kell ismételned. Önállóan, jól szervezetten készülni a vizsgákra. Akkor lehetsz igazán sikeres, ha megtalálod, milyen témák érdekelnek.


Bővebben >
Mondd meg a szakmád és megmondom ki vagy

Mondd meg a szakmád, és megmondom ki vagy!

Mintha a fiatalok egymást akarnák elkápráztatni a presztízst sugalló foglalkozásnevek választásával, a pályaválasztás egyik legfontosabb szempontjává az utóbbi évtizedben a választott szakma nevének csengése vált...

A Bonni Egyetem és a Szövetségi Szakképzési Intézet közös kutatása szerint a fiatalok nem választanak hagyományos, ósdinak ható elnevezés alatt futó szakmákat. Olyan foglalkozást keresnek, amely - valódi érdeklődésüktől esetleg egészen távol állva is - alkalmas a baráti kör elkápráztatására.


Bővebben >
Mire is jó a WiFi?

Mi is ez a WiFi? Mire is jó?

Ezeket a betűszavakat gyakran és sokan puffogtatják, miközben nem is a technikai hátterük a lényeg, hanem az, hogy mire vagyunk képesek általuk, mire használhatjuk azokat a gyakorlatban. Az egyik kulcsszó az információ. Fontos és értékes dolog, és alapvető igényünk, hogy időben, és ahhoz jusson el, akinek szüksége van rá. Ehhez segítenek hozzá minket ezek a betűszavak, illetve az az internetes szolgáltatás, mely mögöttük van. A másik kulcsszó a sebesség, hiszen nem mindegy, milyen gyorsan tudunk például internetezni. A harmadik kulcsszó a költség, mely nagyban meghatározza hozzáállásunkat. Ködös fejtegetés helyett nézzünk néhány példát!


Bővebben >
Az egészséges búzafűlé

Búzafű terápia

A természet mannája

Mi az a búzafűlé?

A búzafű a fűnagyságúra megnőtt (kb. 15 cm), csíráztatott bio tönkölybúza. A búzafűlé, a búzafű préselt, édeskés zöld leve. A búzafüvet azért kell kipréselni, mert az emberi emésztőrendszer nem képes nagy mennyiségű rostot megemészteni.
A tapasztalatok szerint semmilyen káros mellékhatása nincs, ember és állat egyaránt fogyaszthatja. Kismamák, szoptatós anyák ugyanúgy, mint kétéves kortól a gyermekek.


Bővebben >
Baktérium miatt válnak könnyűvérűvé egy

Baktérium miatt válnak könnyűvérűvé egy pillangófaj nőstényei

Egy pillangófajnál egy, a hímeket elpusztító kórokozó a nőstényeknél egyre nagyobb arányú promiszkuitáshoz és a hímek szexuális kimerüléséhez vezet - állítja egy kutatás


Bővebben >
Drágakövek

A DRÁGAKŐ

Az emberek a történelem során mindig és mindenütt ösztönösen gyűjtötték a szép és értékes dolgokat, így a köveket, a kagylókat, a zafírt, hogy díszítsék vele környezetüket és magukat.


A drágakövek olyan ásványok, amelyek megmunkálhatók és díszítésre alkalmasak. Lényeg, hogy szépek, ritkák és ellenállóak legyenek. Egy-egy ékszer egy vagy több csiszolt, fényezet drágakövet tartalmaz, többnyire nemesfémbe foglalva.


Bővebben >
Einstein elméletére talált újabb igazolá
Einstein elméletére talált újabb igazolást az amerikai űrszonda

A Hubble-űrteleszkóppal sikerült kimutatni, hogy a sötét energia legalább 9 milliárd éve részese a világegyetem tágulásának - jelentették be tegnap amerikai csillagászok.

A NASA szakemberei - tudatta a BBC-vel Adam Riess, a baltimori Űrteleszkóp Kutatóintézet munkatársa - a Hubble-űrteleszkóppal 23 szupernóvát figyeltek meg, amelyek fénye hat-hétmilliárd évig utazott, míg elért az űrtávcsőhöz. Keletkezésükkor a világegyetem kiterjedése a jelenleginek alig a fele volt.


Bővebben >
A legdrágább és a legjobb egyetemek

A legdrágább és legjobb egyetemek

Elkészült a világ legdrágább és a legnevesebb egyetemeinek rangsora. A két rangsor között egyetlen olyan intézmény sincs, mely mindkettőben jelen volna. A bejutás továbbra is a legnevesebb intézményekbe, mint például a Harvardra, Oxfordra, Yale-re vagy Sorbonne-ra a legnehezebb, mégsem ők szedik a legmagasabb tandíjat.


Bővebben >
Visszajegesítenék a Sarkvidéket
Visszajegesítenék a Sarkvidéket      
images3A két sarkvidéket borító jégmezők lassú olvadása már tapasztalható, és az ottani élővilágot rövid távon is fenyegeti. Azok a tudóscsoportok, amelyek a jelenséget a globális fölmelegedéssel együtt járó, s állandósuló természeti folyamatnak vélik, újabb jégkorszakot is lehetségesnek tartanak.

Bővebben >
A Földünkről
   Földünk kialakulása

A Föld nyolc másik bolygótársával, a körülöttük keringő holdakkal, kisbolygókkal, üstökösökkel és meteorokkal, valamint csillagunkkal a Nappal együtt a naprendszert alkotja. Galaxisunk, a tejútrendszer több mint 100 milliárd csillagból áll.
   

Bővebben >
Érdekességek a nagyvilágból
A hideg ellenére folytatódik a globális felmelegedés

Folytatódik a globális felmelegedés. Ennek nem mond ellent a kemény hideg, hiszen az utóbbi évtizedek klímaváltozásának egyik jellegzetességét éppen az időjárási szélsőségek adják - mondta Zágoni Miklós fizikus, az ELTE oktatója.
A globális felmelegedés nem egyenletes, először az óceánok felszíne melegszik mintegy 15-20 méteres mélységig, az elmúlt 50 évben 1 fokkal.
 
 
   

Bővebben >
Baktériumból üzemanyag
Üzemanyag baktériumból      
imagescolicoliclolicolicolicococoocococoococA Massachusets Institute of Technology által szervezett nemzetközi géntechnológiai pályázat energia kategóriájában a kanadai University of Alberta egy kutatócsapata első helyett szerzett, amikor E.coli baktériumokat próbáltak üzemanyaggá alakítani.
A verseny nagydíja azonban nem nekik jutott; helyettük a Pekingi Egyetem egy csapata kapta, akik baktériumok programozására irányuló törekvéseikkel kápráztatták el a zsűrit. 23 éves sejtbiológus, Justin Pahara, a University of Alberta tíztagú "ButaNerds" csapatának tagja, aki részt vett az International Genetically Engineered Machine (iGEM) pályázaton, elmondta, hogy nagyon örülnek az energia kategóriában szerzett első helyezésüknek. - írja a MediPress.

Bővebben >
Mire használható az Europass?

"Igazoltan hiányzott"- Mire használható az Europass?

Az Európai Unió tagállamaiban eltérő képzési, szakképzési, oktatási rendszerekkel találkozunk, vagyis ebből adódóan megeshet az, hogy egy-egy végzettséghez országonként eltérő szakmai illetve gyakorlati tudás társulhat. Az Unió Bizottsága, ezeknek a kompetenciáknak a jobb átláthatósága érdekében hozta létre a szakmai képzés európai útlevelét az Europasst.


Bővebben >
Mit tudunk a természetvédelemről?

Mi is az a természetvédelem?

   A természetvédelem egy olyan céltudatos emberi tevékenység melynek célja a természeti értékek, a védett, fokozottan védett, a kihaló félben lévő fajok és azok élőhelyeinek megóvása. Ez egy tételes védettséget jelent, vagyis a károkozás azonnali bírságot von maga után.

Bővebben >
A természet patikája

A természet patikája

A természet patikája
A nyugati orvoslás fejlődésével egyre inkább eltűntek házi patikánkból a gyógynövények. Teljesen azonban soha nem merültek feledésbe, s nagyszüleink receptjeit ma is használhatjuk. A modern gyógyszerek alaposabb megismerésének köszönhetően, felismerve azok számtalan mellékhatását, egyre többen térnek vissza a hagyományos orvosláshoz.Bővebben >
A parlagfűről
 parlagfu  Világháborús "ajándéknak" tekinthetjük a parlagfüvet, amelyet az I. világháború alatt hoztak át Észak-Amerikából. A mai Magyarország területén a 20-as években a dél-somogyi részeken már megtalálható volt a nagy uradalmakban, ahonnan az áruszállítási útvonalak mentén szétterjedt a déli részeken, majd észak felé.

Bővebben >
Csodaszer? Aloe vera

Csodálatos Aloé

aloe2   Az Észak-Amerikai indiánok az ég varázsának, a kínaiak pedig az istenek szent körmének tartják az Aloé verát, amely különleges hatóanyagainak köszönhetően számtalan testi-lelki problémára jelent természetes gyógyírt.

Bővebben >
A naprendszer keletkezése

naprendszer

A naprendszer keletkezése: Hoyle elmélete


Bővebben >
Dinosaurusok
   dino

A dinoszauruszok, vagyis szó szerint: a „rettegett gyíkok" az óidőt záró perem időszakban jelentek meg a Földön, és utána mintegy 140 millió évig uralták bolygónkat. E „rettegett gyíkok" számtalan, egymástól jelentősen különböző csoportból álltak. Az óriáshüllő név sem illik mindegyikükre. Igaz, közéjük tartoztak a földtörténet leghatalmasabb élőlényei, az akár 80 tonnát is elérő brontoszauroszok, de akadtak köztük csupán kutya nagyságúak is. Voltak közöttük ragadozók, mint a türannoszaurusz, és növényevők, mint a sztegoszaurusz, repülő hüllők, mint a pteroszaurusz, és vízi életmódot folytatók, mint az ichtioszaurusz.


Bővebben >
Holt tenger
 
 holttenger1  

A Holt-tenger különleges fekvése, klímája és természetes gyógyító hatása miatt egész évben többszázezren látogatnak el Jordániába. A Holt-tenger oxigénben gazdag, a környező sivatagnak köszönhetően rendkívül tiszta a levegő, a napozás pedig szinte veszélytelen. Az igen erős napsugárzást ugyanis az átlagosnál jóval vastagabb légréteg megszűri, így csak a kevésbé ártalmas UV-A sugárzás éri el a felszínt. A különleges klímára és a vízre egyébként már az ókorban is felfigyeltek. Állítólag Egyiptom királynője, a mindig szépülni vágyó Kleopátra i.e. 34-ben azért szerezte meg ezt a területet, hogy felhasználhassa a tengerben lévő értékes ásványokat.


Bővebben >
80 éves lenne a pengő

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1926. december 31-én szűnt meg a korona, mint törvényes fizetőeszköz, és váltotta azt fel a pengő, amiből kezdetben 5,7 egységet kellett fizetni egy amerikai dollárért. A már 1926. december 26-tól használható pénz mindössze húsz évet élt meg, és történelmi rekordot jelentő hiperinfláció után vonták ki a forgalomból. Bevezetésekor 12 500 korona ért egy pengőt, megszűntetésekor 400 000 kvadrillió pengő 1 forintot.

pengo1


Bővebben >
Nazca vonalak Peruban

 Peruban az Andok hegység hegyvonulata és a Csendes-óceán között találhatók mintegy 520 km2 területen az úgynevezett Nazca-vonalak. Ezek az óriási mértani ábrák és állatokat megformázó alakzatok a Föld legnagyobb mesterséges rajzai. Itt ahol a több száz rajz formázódott egy sivár fennsík található. Hőség és szárazság uralja a tájat. Az eső ritka vendég ezen a vidéken, a Föld egyik legszárazabb területének tartják.

 nazca


Bővebben >
Miért kék az ég?

A nappali égen az egyik leggyakrabban tapasztalt és legkönnyebben megfigyelhető jelenség,
az égbolt kék színe. Ennek kialakulásában két tényező játszik fontos szerepet: a Föld légköre
és központi csillagunk sugárzása.


egbolt1 

Bővebben >
A hatlövetű feltalálója

Száznegyvenöt éve, 1862. január 10-én halt meg Samuel Colt amerikai fegyvergyáros, a világ leghíresebb kézifegyverének feltalálója, akinek neve már halála előtt fogalommá és köznévvé vált.


Bővebben >
Védett madaraink: a fajd

A tyúkalkatúak közül nem egy faj örvendetesen szép számmal lakja hazánk területét, de vannak közöttük is olyanok, melyek ritkaságszámba mennek. Ilyen madár például a császármadár, ami a fajdfélékhez tartozik. Hiába a szigorú védelem, a császármadarak száma évről évre csökken. Valamikor nagy számban lakott a Kárpát-medencében, azonban az intenzív erdőgazdálkodás miatt számuk erősen megcsappant.


Bővebben >
Operaházi mesék: Bohémélet

A történet elején egy kis, fűtetlen párizsi padlásszobában találjuk magunkat. Itt fagyoskodik történetünk két hőse, Rodolphe, a költő, és barátja Marcel, a festő. Azzal, hogy elárultam a foglalkozásukat, talán némileg magyarázatot is adtam arra, miért ilyen pici ez a padlásszoba, ahol élnek, és miért nincs benne fűtés, annak ellenére, hogy kinn hófehér a város. Igen, igen: annyira szegények, hogy egy vasuk sincs tűzifára, netán nagyobb szoba bérlésére. Örülnek, ha egyáltalán enni tudnak valamit.
Két hősünk éppen azon tanakodik, mivel fűtsenek be a vaskályhába, ha már tüzelő nincsen. Rodolphe drámáját vessék a tűzre vagy az egyik széket az amúgy is elég szegényes bútorzatból? Végül is a művészet lesz az áldozat a megélhetési problémák oltárán: Rodolphe kéziratát nyaldossák a lángok.


Bővebben >
NÉV:
E-MAIL CÍM:

Jan-26 02:04
Dec-02 20:45
Dec-02 20:44
Dec-02 20:43
Dec-02 20:38